Dilluns vam presentar els resultats de l’avaluació d’impacte dels 14 anys de Cases d’Infants a càrrec de FASI. Una jornada en què vam analitzar, compartir i reflexionar sobre el passat, el present i el futur d’aquest projecte pel que han passat gairebé un miler d’infants i famílies. Un acte per celebrar els èxits i, alhora, retre comptes del fet fins avui.
En Joan del Rio, gerent de FASI, juntament amb l’Ester Cabanes, Directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, i en Marc Simón, sots Director General de la Fundació La Caixa, iniciaven la jornada. Tots tres posaven de manifest la importància del servei com un recurs d’intervenció socioeducativa que se centra en els membres de la família com a agents clau del canvi. Destacaven les Cases com a referent en l’acció preventiva i l’atenció de manera precoç a les famílies, perseguint sempre l’objectiu final que és el retorn al domicili familiar en un espai de temps curt.
En José Lopera i en Joan Llosada, autors d’aquesta avaluació d’impacte, van ser els encarregats de presentar els resultats recollits d’aquests 14 anys de servei. En destaquem dades com:
– Dels 994 NNA (nens, nenes i adolescents) atesos: 72,07% tornen al domicili parental en finalitzar la intervenció; 6,96% a Acolliment; 20,98% C. Residencial.
– El 80,26% dels NNA que no venien d’un centre, l’eviten gràcies a la CI.
– El 67,31% dels que provenien d’un centre residencial en entrar en el projecte s’aconsegueix que deixin el centre, sent que en el 62,18% s’integren en convivència amb els seus progenitors.
L’acte va continuar amb un conversatori on van participar professionals i testimonis, famílies i infants, que han passat per les Cases. Una xerrada emotiva i enriquidora sobre la feina que es fa dia a dia a les Cases d’Infants i les experiències professionals i personals que neixen en aquests espais.
Vam tancar mirant cap al futur i presentant els nous projectes de FASI i les línies de treball que volem desenvolupar els següents anys. Vam parlar d’Et fem costat’ (SIFALL), un projecte que beu de l’expertesa de les Cases d’infants, per realitzar una atenció amb la mateixa metodologia, però al mateix domicili de les famílies. També vam presentar IWI, un projecte pioner innovador a Catalunya, que té com a objectiu la creació d’un espai segur involucrant a la comunitat, on la família i les menors poden expressar la seva veu i opinió sobre el que necessiten per fer front a diferents situacions.
Només tenim paraules d’agraïment per totes les que vau venir dilluns i també aquelles que vau seguir l’acte per streaming. Agrair a totes les ponents, a FEDAIA, a la Fundació La Caixa i a altres col·laboradores per facilitar les dades per elaborar l’avaluació d’impacte, pel suport financer i pels 14 anys de feina conjunta que ha fet possible aquests resultats. Agrair sempre també les professionals i famílies per la seva confiança en el projecte i la seva dedicació contínua.
Aquests resultats ens motiven a continuar treballant per continuar empoderant i acompanyant infants i famílies durant molts anys més.