Reflexió sobre les Famílies per Alzira Cortacans Rotger, Antropòloga de FASI

15/05/2024 | FASI

Avui, 15 de maig, és el dia internacional de les famílies. Quina imatge ens ve quan pensem en una família? És probable que pensem en una mare, un pare, un fill i una filla que viuen en una casa. D’això se’n diu família nuclear, i és “l’ideal” de família que surt a les pel·lícules, sèries i llibres occidentals que hem vist des que vam néixer. Però només hi ha una manera de ser família?

Fem una prova: quan has llegit mare, pare, fill i filla; te’ls has imaginat… Blancs? Prims, guapos, somrients? Tenen una casa adossada i un jardí verd? Els pares són adults, ni molt joves ni molt grans, i els infants van a l’escola? Poden caminar, veure i sentir-hi? Aquest és, probablement, l’imaginari cultural de les persones que vivim a Catalunya i a Occident, però no és ni l’única realitat ni tampoc és universal. Hi ha famílies amb una mare, o dues, amb un pare o dos, progenitoris no binaris, hi ha famílies que són blanques, però també n’hi ha moltes que no ho són, amb diversitat funcional, amb experiències migratòries, amb cossos diversos, i amb situacions econòmiques, socials o culturals molt diferents.

Així doncs, arreu del món i al llarg de la història hi ha hagut –i continuen havent-hi– molts tipus de família diferents. Al documental Estrañas relaciones (1992) de David MayburyLewis, tot i ser una peça antiga i etnocèntrica, mostra el model matrimonial dels Nyimba, del Nepal, on una dona es casa amb un grup de germans (poliàndria) i la seva descendència és de tot el grup. Un altre exemple que hi apareix són els Woodabe, de Níger i Nigèria, on un home es casa amb dues dones o més (poligínia) i la seva descendència té definits clarament els seus progenitors. Seguidament, el documental presenta una família monògama del Canadà, un segon matrimoni que porta a un model reestructurat: progenitors separats, amb noves parelles i descendència. Aquest darrer exemple és possible que el sentim més proper, i també xoca amb el model de família nuclear tradicional. Però inclús aquest model, caldria qüestionar-ne la “tradició”, perquè l’estructura de família extensa també ha tingut i té presència a Catalunya, amb habitatges on conviuen diverses generacions.

I si ho mirem des d’una altra perspectiva? Què vol dir ser família? Quina és la teva família? Potser les teves amigues són la teva família, o els teus companys de pis, o el teu gos, gat o canari. La teva parella és la teva família? Tens una família si no tens parella? I tu, ets la teva pròpia família?

La clau del dia d’avui és el plural: dia internacional de les famílies. De famílies n’hi ha de molts tipus diferents i, dins d’una mateixa ciutat, dins d’un mateix barri, les seves necessitats, desitjos i realitats poden no tenir res a veure. És per aquest motiu que a FASI apostem per oferir recursos que les acompanyin des de la proximitat, mitjançant un treball sistèmic i interseccional, amb l’objectiu de preservar el dret dels infants a viure amb les seves famílies, siguin del tipus que siguin. 

Imatge resultat d’un taller realitzat al SAIF amb joves i adults quan pensen en el terme “familia”

Alzira Cortacans Rotger

Antropòloga de FASI