El passat 4 de març, vam tenir el privilegi de participar en la XI Jornada “Posem en joc l’educació social: Mirades al sistema de protecció a la infància i l’adolescència”, organitzada a la Universitat de Lleida. Aquesta jornada estava dirigida tant a l’alumnat de 3r i 4t del grau d’Educació Social de la UdL, com a professionals del sector de la protecció a la infància i adolescència.
La jornada va començar amb una sèrie de ponències i una taula rodona, que van proporcionar una visió global sobre els reptes i les oportunitats del sistema de protecció infantil i adolescent. Després d’aquestes intervencions, FASI va tenir l’oportunitat de conduir dos tallers enfocats en temes fonamentals per a la pràctica socioeducativa.
El primer taller, titulat “Mirada sistèmica a la intervenció socioeducativa”, va ser a càrrec de Júlia Rosó Serentil i Maria Jové Ortiz de la Casa d’Infants de Lleida. Aquest taller va permetre aprofundir en l’aplicació d’un enfocament sistèmic en les intervencions amb infants i adolescents, un model que té en compte les múltiples dimensions i interrelacions que influeixen en el benestar d’aquests joves.
El segon taller, “Interseccionalitat en acció”, va ser impartit per Mónica García López (directora tècnica de FASI) i Alzira Cortacans Rotger (antropòloga). En aquesta sessió es va treballar la interseccionalitat com a eina clau per entendre i abordar les diverses dimensions de desigualtat que poden afectar els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.
Ambdós tallers van ser una valuosa oportunitat per compartir coneixement, reflexionar sobre les nostres pràctiques i repensar com aplicar les perspectives sistèmica i interseccional en la nostra tasca quotidiana de suport a la infància i adolescència. Els assistents van poder intercanviar experiències i idees, la qual cosa va enriquir molt el debat i la reflexió sobre el futur de la protecció infantil.
Des de FASI, estem molt satisfetes amb l’experiència i amb l’acollida dels tallers. És una jornada que ens permet seguir creixent i compartint la nostra tasca amb altres professionals del sector. Estem segures que aquest tipus d’espais de trobada són fonamentals per avançar en la millora de les pràctiques en l’àmbit de la protecció a la infància i l’adolescència, i esperem poder-hi participar de nou l’any vinent.

