Diàlegs ATE amb professionals sobre Antifeminisme i adolescència

21/06/2024 | FASI, Igualtat, Jornades i Congressos

Dijous 20 a l’Espai Jove Les Basses vam celebrar una nova edició dels Diàlegs ATE, titulada “Antifeminisme i adolescència, com acompanyar-(nos) emocionalment? Bandera o escut? Comprensió, introspecció i recursos”. Una jornada d’aprenentatge i intercanvi per a professionals en l’àmbit socioeducatiu que va ser tot un èxit i on vam poder gaudir d’un espai per xerrar i reflexionar sobre qüestions polítiques i socials que afecten els joves. 

La jornada va començar amb una dinàmica d’introspecció personal on les professionals, d’àmbits i serveis diferents, van reflexionar sobre com se sentien davant la realitat de l’increment dels discursos antifeministes, sobretot en adolescents. En un petit espai de conversa inicial, es van expressar els dubtes i conflictes interiors que sorgien quan, treballant amb grups de joves, es trobaven aquestes posicions i discursos d’odi. 

Lionel Delgado, sociòleg i filòsof especialitat en estudis de gènere i masculinitat, va oferir una ponència sobre els discursos antifeministes. Analitzant les diferents capes d’aquest moviment, va abordar els punts d’origen, qui són els emissors d’aquests discursos, així com la comunicació en canals tradicionals i a través de xarxes socials. Dinàmica i precisa, la xerrada de Delgado també apuntava a l’autocrítica: com ens comuniquem amb els joves? Qui realitza aquests discursos de feminisme i igualtat? A través de quins canals? Quins espais i xarxes els hi oferim nosaltres? Algunes claus proposades van ser: la necessitat de renovació, la interseccionalitat a l’hora de decidir qui emet els discursos, connectar les lluites, trobar espais comuns i oferir alternatives pragmàtiques als joves. 

D’aquestes i més qüestions es van parlar a l’espai de diàleg. En grups, les professionals van poder compartir experiències personals, opinions i recursos. Les diferents perspectives que ofereix connectar professionals de diferents serveis, edats i identitats, va generar un espai d’aprenentatge i intercanvi molt enriquidor. 

Finalment, el Cesc, educador social d’El Taller, va dirigir un espai comú on va proposar eines i dinàmiques per poder gestionar i fer front als discursos antifeministes a les aules. Així també ho van anar fent les professionals que es van anar sumant a compartir les seves experiències en els diferents serveis i com havien fet front elles aquests conflictes. 

Van concloure l’acte Raquel Gil Eiroa, regidora de Promoció Econòmica i Treball; Feminismes, igualtat i Memòria històrica de l’Ajuntament de Barcelona, i en Javier Rodríguez Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament. Tots dos van destacar la importància d’espais com els diàlegs ATE per compartir i aprendre com a professionals, i alhora, fer créixer els joves en un context d’igualtat i respecte. 

Celebrem l’èxit de la jornada i treballem per continuar oferint espais d’aprenentatge i formació, didàctics i participatius, a través de l’intercanvi d’experiències i el debat sobre la mateixa pràctica professional. Seguim treballant per més Diàlegs ATE.